mar adentro

Stai acolo, la mai putin de 2 metri.. Ce sunt 2 metri?
O cãlãtorie insignifianta pentru orice fiintã umanã.
Ei bine, pentru mine, acei 2 metri care mi-ar fi necesari sã mã îndrept spre tine,
sã fiu capabil sã te ating,
sunt o cãlãtorie imposibilã, o himerã, un vis.
De aceea îmi doresc moartea.

marea dinauntru. marea dinauntru in care se scufunda. adanc. tot mai adanc. marea i-a dat viata, marea i-a luat-o, transformandu-l intr-un spectator al vietii. invatandu-l sa planga zambind..
ramón sampedro e paralizat de la gat in jos de 28 de ani. e prima persoana din spania care solicita eutanasia. si lupta pentru cauza sa.
pana atunci, privirea i se indreapta spre fereastra deschisa peste care flutura perdeaua batuta de vant. mana inlatura cearceaful, picioarele se aseaza pe podea. alearga spre fereastra deschisa.. sare.. se prabuseste.. se inalta.. zboara vertiginos peste ape, paduri, vai, dealuri.. si iat-o! marea nesfarsita, mereu unduitoare, cu valurile ei inspumate ii inunda privirea. si ea! ea e acolo, pe plaja.. alearga.. o ajunge.. o atinge.. buzele se cauta insetate.. ah.. atat de aproape de mirosul ei inebunitor! atat de aproape!
atat de adanc scufundat in vis! cu fiecare zi care trece devine tot mai insetat de moarte, tot mai pornit impotriva celor care i-o refuza, impotriva celor care cred ca libertatea se refera strict la cercul inchis cuprins intre limitele vietii.
un film tulburator despre viata si moarte. despre libertatea de a nu accepta firimituri de libertate. despre viata privita ca drept, nu ca obligatie.
jocul actorilor este infiorator de real si de profund. javier bardem (ramon), care reuseste sa provoace fiori printr-o singura privire, a castigat oscarul in 2005 pentru cel mai bun personaj dintr-un rol principal, cu acest film.
de la performanta actoriceasca nu face exceptie nici un personaj, oricat de secundar; alejandro amenabar, regizorul, a dirijat totul perfect, de la alegerea actorilor pana la unghiul camerei de filmat si pana la coloana sonora superba.
un film intens, bazat pe fapte reale. un film pe care nu ai cum sa-l uiti.

În largul mãrii, în largul mãrii..
În apãsarea usoarã a adâncurilor, unde visele se împlinesc.
Si doua vointe unite pentru ca un vis sã devinã realitate.
Privirea ta, privirea mea, un ecou care se repeta, fãrã cuvinte.
Adânc, mai adânc!
Peste tot ce a ce înseamnã uman, peste carne si sange.
Dar întotdeauna mã trezesc.. si îmi doresc sã fiu mort.
Cu buzele pentru totdeauna lipite pe pãrul tãu..

Advertisements