Bernard Weber - Furnicile

tocmai am terminat aceasta minunatie scurta dar puternica precum o esenta de viata.
v-ati gandit vreodata ca inainte de a cauta extraterestrii trebuie sa ne uitam in jur si sa gasim.. intraterestrii?
ei bine, in ‘furnicile’ lui bernard weber se pare ca furnicile ne pot da o intreaga lectie de viata, din toate punctele de vedere. o comunitate pe care oamenii au visat-o cu disperare, nefiind in stare sa creeze decat utopii: toate doctrinele politice esuate.
furnicile sunt un tot functionand perfect, la baza comunicarii stand feromonii, mirosurile-cuvinte. totul acesta nu le impiedica insa ca ele sa existe si ca indivizi cu gandire si actiune proprie.
asistam la existenta si evolutia unei intregi civilizatii, cu nasterea popoarelor, maturizarea lor, razboaiele de cuceriri (singurele actiuni violente cu scop politic din lumea animala), descoperirile tehnologice.
in paralel cu aceasta lume uimitoare exista si o poveste a oamenilor. oameni care incep sa descopere aceasta lume si ale caror prime ganduri sunt cum sa profite mai bine de pe urma ei.
numai ca cel care a facut primul pas in intelegerea acestor altfel de fiinte ar face orice pt a impiedica omenirea sa afle ceea ce el a strans in ce numeste el ‘enciclopedia cunoasterii relative si absolute’.

puteti citi cartea online, aici: http://www.wattpad.com/70202-werber-bernard-furnicile. este primul volum din trilogia furnicilor, pe celelalte doua (ziua furnicilor si revolutia furnicilor) inca nu le-am citit.